The list

Det är dags.
    Av allt runtomkring mig finns det få saker som berör mig lika mycket som musik. En bra låt - en tidigare aldrig hörd, och bra, låt - kan rädda en hel dag. Den får mig att försvinna för ett tag, och för ett ögonblick befinner jag mig i ett annat liv.
    En bra låt kan vara en lättsam truddilutt om kärlek, glass och ballonger - men det kan också vara en blytung historia som kör över en fullständligt känslomässigt, och som får en att fundera över livet både en och två och tre gånger. En bra låt påverkar mig på så många olika sätt, alltifrån att jag bara vill skrika rakt ut till att jag sjunker bak i soffan med slutna ögon.
    Eftersom jag är en sådan person som vill ha struktur och organisation kring saker och ting - typ ett "världens bästa band", en "världens bästa film", ett "världens bästa fotbollslag" o.s.v. - så tyckte jag att det var dags för en lista. En lista över världens genom tiderna 100 bästa låtar.
    Till en början gick det lätt. Väldigt lätt - och den ena låten efter den andra plitades ner som kandidater. Men efter ett tag insåg jag att det var ohållbart, att det höll på att bli en topp 1000-lista, och därför blev jag mer kritisk. Då blev det tvärtom, och den ena låten efter den andra ströks. Tillslut hade jag ett omfang av låtar att jobba med som låg inom den rätta ramen. Då var det bara dags att rangordna dem, vilket tog sin lilla tid.
    När man gör en sådan här lista så kan man inte bara skriva ner de första låtarna som poppar upp i huvudet. Man måste verkligen ge det tid och eftertanke. Ordentligt med tid och eftertanke. Jag har vridit och vändit, jag har strukit, jag har ommöblerat, jag har lagt till och gjort om - flertalet gånger.
    Tillslut fick jag fram en lista jag kan stå för.
    Detta är ett resultat av ett fyra månader långt arbete. Jag har rotat i arkivet, och med det menar jag mitt huvud, hela (hela!) min skivsamling, ZTV, MTV, VH1 och P3. Jag har gått igenom artist för artist, om inte alla så i alla fall väldigt, väldigt många, och jag har verkligen tänkt efter. Det är nytt, det är gammalt och det är ännu äldre.
    Nu är den äntligen färdig - listan över världens 100 bästa låtar genom tiderna, och snart presenteras placeringarna 100-91. Låtarna presenteras både i form av "listning" och Youtube-klipp, och till varje presentation blir det även en kommentar.
    Snart kommer alltså listan, men redan idag kan jag presentera ett axplock av låtar som hamnade precis utanför listan. Bara för skojs skull.

Det är låtar som:
Eyes av Rogue Wave, Homesick av The Vines, Wouldn't it be nice av The Beach boys, Alright av Pilot speed, God knows av Mando diao, Make it all right av The Legends, Eight days a week av The Beatles, Turn 27 av Niccokick, Tonight av The Smushing pumpkins, You don't have to shout av The Robot craus, Take me out av Franz Ferdinand och (Dansar inte lika bra som) sjömön av Gyllene tider.
     För att nämna några.

PS. Normalt sett skulle alla Oasis-låtar hamna före alla andra låtar i världen, men eftersom det inte skulle bli någon rolig lista då så har jag endast tagit med några stycken.

Kommentarer
Postat av: Morgan

Can't wait...And I'm a little drunk right now:)

2008-04-18 @ 17:58:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0