En händig man

Sådär. Nu är Gessle-biografin genomplöjd - och vilken fantastisk berättelse det är!
      Allt börjar med den lite udda och kraftiga pojken som bär stora svart glasögon och som kan allt om pophistorien. Den där udda pojken som flydde allt vad sport hette och som hoppade av skolan för att satsa på någonting helt annat. Till en början inte nödvändigtvis musiken - men så småningom blev det oundvikligt.
      Genombrottet med "Flickorna på TV 2", Gyllene-hysterin med "När vi två blir en" och upplösningen av ett av Sveriges genom tiderna största band.
       Efter Gyllene tiders splittring höll det faktiskt gå åt pipan med hela Gessle-sagan. Två soloalbum floppade och han föll allt längre bort från folks medvetande. Sen kom förslaget att han - tillsammans med den då allt klarare lysande svenska sångerskan Marie Fredriksson - skulle "hitta på" någonting.
       Hobbyprojektet kallades för Roxette, efter en Dr.Feelgod-låt, och Sverige gillade vad de hörde. När sedan en amerikansk utbytesstudent tog med låten "The Look" till USA - ja, då började det internationella segertåget som skulle vara i dryga fyra år.
       Fyra Billboard-ettor och diverse topp-5-låtar - sen var världen deras.
       Allt eftersom dalade populäriteten - och Roxette fadade ut "over there". I Europa - och främst Tyskland - var intresset dock fortfarande stort.
      Sen gom Gyllene-comebacken, vilket blev en allmänt känd monstersuccé. Därefter följde "Mazarin"-plattan, och idag är Per Gessle fortfarande en av de absolut största i Sverige. Om inte störst.

Det som är så fantastiskt bra med boken "Att vara Per Gessle" är att alla får komma till tals. Det är absolut ingen hyllning till popsnöret - utan en sann berättelse om hans karriär. Det vädras åsikter om hans omtalade pengagirighet, hans ibland hänsynslösa målmedvetenhet - vilket nästan krossat vissa människors känslor emellanåt, och hans egotrippade drag.
      Alla får säga sitt - från vännen/fienden Micke "Syd" till amerikanska ekonomirådgivare.
     Det gör boken till en - till synes - öppen och innerlig berättelse om en pojke som bara ville bli störst i världen. Det gör det till en fascinerande bok om man - som jag - fullkomligen älskar allt som har med Gessle att göra. Fråga mig inte varför - men jag är och har alltid varit en Gessle-nörd, utan att egentligen inte mega-älska hans musik. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0