Grått

Volvo fortsätter att varsla, Car-o-liner varslade förra veckan, och nu försvinner 93 stycken från Finnveden i Kungsör.
     Jag läser en intervju någonstans. Personen säger att vi inte ens har sett början på den här finanskrisen än.
     I veckan gick det att läsa att sjukhus i Stockholm, tror det var bland annat i Huddinge, måste säga upp flera hundra anställda på grund av sparkostnader. Staten har inte råd.
    Samtidigt skickar Sverige iväg miljarder till så kallade u-länder.

Jag och en kompis har ofta högljutt diskuterat det här med att skänka pengar till fattiga länder och liknande. Han tycker att det är en självklarhet - jag tycker inte det.
    Anledningen?
    Ingen jävel kan kontrollera vart de där "behövande pengarna" tar vägen. En sak är i alla fall säker - de går inte dit de ska. Istället hamnar de på hög hos någon jävla stamhövding eller gerillaledare eller självutnämn kung eller president. Sedan används de till att köpa vapen så att stammarna och länderna kan fortsätta kriga mot varandra.
    Felet med oss svenskar är att vi gör det till en samvetsfråga. Så fort man skänkt pengar så är alting bra. Då kan man sova med gott samvete. Bara kasta iväg pengarna - och sedan blunda.
    Skulle jag veta, med 100 % säkerhet, att pengarna hamnar på rätt ställe, att de går dit de behövs - då skulle jag givetvis kunna skänka pengar.
    Men vore det inte en idé att ta tag i de egna först?

Jag har en storebror som arbetar högt inom ABB. Han är extremt allmänbildad, intelligent och intresserad av samhäll, historia, religion - och världspolitik.
    Han förutsåg den här krisen långt innan den bröt ut. Han sa: "Den värld som du tänker på och ser idag - den kommer inte att finnas kvar om ett tag."
    Jag lyssnade, men jag lyssnade inte.

Kommentarer
Postat av: R

Hmm ordval.U-länder. I-länder är av sakens natur ej i behov av bidrag. Visst händer det att pengar försvinner säkerligen men detta medför inte att Sverige torde sluta med bidrag till behövande länder. Stora delar kommer fram och ger stor utdelning. Det som dock är paradoxallt i hela bidragstänket är bl.a. tullmurarna som t.ex. EU utgör. Detta medför att utländska varor ej kan konkurrera med europeiska pga tull=dyrare varor. Sen kan du titta på hur stor del av EUs budget som går till att stödja och rädd det ineffektiva jordbruket i Frankrike och Tyskland. Där försvinner pengar! Fråga. Varför inte öppna upp tullblocket och på så vis handla från länder med bättre förutsättningar för jordbruk? Detta motverkar då fattigdomen av sig själv. Du angriper fel område även om u-bidrag är ett intressant ämne.



sen balanserar du lite på en tunn linje när du proklamerar om "stamhövdingar". Kom igen!



Ha även i åtanke att generaliseringar är för enkelt och återspeglar inte komplexiteten i den värld vi nu lever i.



Inte för att på något vis tala illa om din bror eller så men efter en högkonjunktur kommer alltid en lågkonjunktur, det kallas konjunkturcykel och det är generellt mellan 4-8 år från respektive klimax. Orsaken till att din äldre bror vet om det kan vara för att han upplevt ett flertal. Du kanske inte kommer ihåg fastighetskrisen i börja av 1990-talet?

2009-01-16 @ 16:42:59
Postat av: R

"Fastighetskrisen" ska ev. vara "finanskrisen". Fastighetsmarknaden påverkades dock likväl.

2009-01-16 @ 16:46:11
Postat av: J

givetvis ska det vara U-länder...tryckfels-nisse...



alright...gällande tullmurarna så är det ingenting jag är insatt i - så inga kommentarer där...



stamhövdingarna ja...självklart syftar jag inte på tjocka gubbar med kungakrona och kläder gjorda av bambuskott - utan de mer moderna stamhövdingarna...de med AK4:or och granater, som tar lagen i egna händer...jag tror du vet vilka jag menar...

och generaliseringar...det här är en blogg, och kanske inte rätt forum att diskutera sådana här saker grundligt...ville jag bara snudda lite på ämnet och skrev det därflr högst spontant och kortfattat...

och visst - efter goda tider kommer alltid sämre tider...men att det skulle bli en sådan här jävla smäll, som inte heller är över på långa vägar...det var nog svårt att tro...

det enda jag kommer ihåg från början av 90-talet är lyckliga barndomsminnen...ingen kris där inte...

2009-01-16 @ 17:12:30
Postat av: J

ps...jag hade en känsla av att du skulle nappa på den här ;)

2009-01-16 @ 17:13:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0