Nu är det vår

Man pratar om att det inte är vår förrän det varit plusgrader 5-7 dagar i rad, eller att det inte är vår förrän myrorna kommit fram, som en försäkring om att det blivit varmt i marken, eller att det inte är vår förrän man plockat den första tussilagon.
     Men för mig finns det nog inget säkrare vårtecken än när marknaden kommer till byn.
     I veckan rullade lastbilarna in med karusellerna på flaken, igår monterades de upp, imorgon öppnar marknaden. Idag när jag var uppe på byn stod knallare från Sveriges alla hörn och förberedde sina marknadsstånd. En del jobbade på i det tysta, andra tjattrade och gnällde över att de inte fått sin vanliga plats längs Drottninggatan som de haft i alla år, en del surade över att de blivit dåligt placerade på hörnet, andra hejade glatt och igenkännande på varandra, och en del tog en piss i gränden bakom Sportbaren. Det är som det brukar vara dagen innan marknaden, med andra ord.
     Imorgon kommer Drottninggatan fyllas på längden och bredden med knallare, kungsörare och andra nyfikna besökare. Jag älskar det. Jag älskar ljudet av skrikande barn från karusellerna på torget och den dåliga discomusiken som hörs över hela Kungsör, jag älskar dofterna av varmkorv, popcorn, varma chips och fisspray, jag älskar att kungsörarna går man ur huse även fast de varit på samma marknad i 20 år, jag älskar inramningen.
     Nu är det vår.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0