Filip & Fredrik

Kan ni sitta eller ligga i 40-45 minuter och bara lyssna, njuta, av någonting ni hör? Jag gör det när jag lyssnar på Filip & Fredriks podcast på aftonbladet.se.
     Det spelar ingen roll vad de pratar om. Oftast tar de upp aktuella händelser från veckan som gått, men de kan prata om vad som helst - VAD SOM HELST - och jag ligger där i soffan och är alldeles förtrollad. Jag älskar deras resonemang, deras instick, deras kuriosa-historier, deras giftiga åsikter, deras analyser, deras skrönor, deras gamla minnen. De kan prata om vad som helst, och jag är alldeles förlorad i deras samtal med varandra.
      För det är ju så, de pratar inte till oss - de pratar med varandra. Nästan som att tjuvlyssna på ett privat och personligt samtal dem två emellan. Det är väl därför de är så bra.

Sedan funderar jag; vad är det bästa de någonsin gjort i tv-väg? Jag har alltid tyckt att det varit "rese-programmet" Grattis världen, och när jag tänker efter så är det så än idag. Grattis världen är det bästa de gjort, tätt följt av deras tre 100 höjdare-säsonger där de utser de skönaste människorna i Sverige, Skandinavien och USA.
     God trea på listan över det bästa Filip & Fredrik gjort är sedan de tre första 100 höjdare-säsongerna, där de utser Sveriges roligaste ögonblick, världens roligaste ögonblick och efterkrigstidens 100 roligaste ögonblick. Man kan tycka att det är klippen som är det roliga där, men jag älskar nästan allt det andra mer. Redigeringen och samtalen, typ.
     Därefter följer Boston tea party, High chaparall och Ett herrans liv. Boston tea party var jag lite tveksam till inledningsvis, men det programmet har växt med åren - medan High chaparall har gått i motsatt riktning och blivit lite sämre med åren. Ett herrans liv var bra och intressant, men ibland lite för ojämnt.
     Sedan kommer Lite sällskap. Jag tyckte efter de första tre programmen av serien att det var riktigt bra, och bland de bästa de gjort. Men efter seriens slut gick det att konstatera att det var bra, fast inte så bra.
     Söndagsparty började också bra, men även där var det lite för ojämnt sett över hela säsongen. Det var ju häftigt med direktsändning från New York, och väldigt spännande när Marilyn Manson lite slött släntrade in, full och nyknullad, för att dela soffa med Jonas Gardell. Men det fanns så mycket som kunde ha blivit bättre kändes det som.
     Ursäkta röran (vi bygger om) var ju roligt när det kom för 10-11 år sedan, som ett slags svenskt Jackass, men idag känns det inte lika fräscht. Pilotavsnittet var grymt, sedan dalade det.
     Till de tre sämsta programmen hör, tycker jag, Racet till Vita huset - Filip & Fredriks valvaka, Öppna dagar och Vem kan slå Filip & Fredrik?. Racet till Vita huset var ju bra i sitt sammanhang, som en alternativ valvaka, men i övrigt inget man vill titta på igen. Öppna dagar som sändes på UR var ju bara någonting för Filip & Fredrik att göra efter att de fått sparken från TV4 efter skandal-rubrikerna med Ursäka röran, och det syntes ju också i produktionen.
     Det sämsta duon har gjort är tillslut Vem kan slå Filip & Fredrik?. Det känns inte ens som att det är någonting de vill göra, utan snarare någonting de måste göra till Kanal 5 för att få igenom sina andra dyra program-idéer. Jag har haft otroligt svårt att fastna för det programmet, men det är också det enda jag inte tittat på regelbundet. I övrigt har jag varit såld.

Sedan kan man väl nämna den animerade serien Myggan - men där är ju inte Filip & Fredrik så involverade, mer än att de var med och skapade serien och kanske bidrog till någon idé om en historia i nåt eller några avsnitt.
      Skulle jag ranka Myggan skulle det hamna någonstans på den nedre nedre halvan.

1. Grattis världen
2. 100 höjdare, säsong 4-6 "Skönaste människorna"
3. 100 höjdare, säsong 1-3 "Roligaste ögonblicken"
4. Boston tea party
5. High chaparall
6. Ett herrans liv
7. Lite sällskap
8. Söndagsparty
9. Ursäkta röran (vi bygger om)
10. Racet till Vita huset - Filip & Fredriks valvaka
11. Öppna dagar
12. Vem kan slå Filip & Fredrik?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0