Mina dagisår

Jag har alltid hävdat att jag aldrig gått på dagis - men när jag tänker efter så stämmer ju inte det riktigt. Jag gick ju på Nattviolen.
     Jag vet inte hur det var, om Nattviolen var ett riktigt dagis i ordets rätta bemärkelse, det var väl först och främst ett ställe att vara på när ens föräldrar jobbade natt. Men jag var där på dagarna, vet dock inte hur ofta, när Mor pluggade 1989-1990 eller nåt sånt.
     Nåväl, jag var där, men minnena är inte många. Detta är vad jag minns:

* En dag ute på lekgården blev jag jagad av tre grabbar från en annan avdelning. Det var Tobias Deck, David Jansson och Teddie Jakobsson. Vet inte varför de jagade mig, men jag upplevde det som väldigt hotfullt. De skulle göra kaos mig, det var det jag kände. Så jag sprang. Oj jävlar vad jag sprang.
     Jag hoppade över sparkcyklar, klättrade upp på rutschkanan, kastade mig nerför och sprang för mitt liv mot dörren in till Nattviolen. Men av nån anledning fick jag en snilleblixt, istället för att öppna dörren och springa in så gömde jag mig bakom en balkong som stod precis bredvid dörren. Jag kurade ihop mig med hjärtat bultandes av skräck när jag hörde de tre ligisterna komma springande. Min fint fungerade. De öppnade dörren, men såg mig inte där inne, så då gick de därifrån. Vilken triumf! Hur det gick sedan minns jag inte.

* Maten. En gång minns jag att vi fick nån slags jävla banangryta, och den vidriga lukten hemsöker mig än idag och ger mig fortfarande kväljningar. En annan gång minns jag att vi fick rotmos. Det äter jag aldrig igen.

* KåGe gick också på Nattviolen, men aldrig samtidigt som mig. När vi gick i ettan på Västerskolan så gick vi fortfarande på Nattviolen efter skolans slut. Väldigt märkligt, kanske var det nån form av fritidsverksamhet, men så var det i alla fall.
     Nåväl, eftersom att vi aldrig gick där samtidigt så blev vi väldigt glada en dag när vi kom fram till att vi faktiskt skulle vara där båda två för en gång skull. Så vi gick dit, och möttes av en fröken som direkt undrade varför KåGe var där. "Du ska inte vara här idag, din mamma är hemma och väntar på dig". Typiskt KåGe. Så han gick - och vi sågs aldrig mer igen förrän några timmar senare.

* Luciatåget. Vet inte om det är för att jag sett det på filminspelning, men jag har ett luddigt minne av det här luciafirandet i alla fall.

Det är väl det jag minns, ungefär. Jag minns hur det såg ut och jag minns några fröknar, men inte så tydligt.
      Annars gick jag hos dagmammor. Dels var Mor dagmamma precis när hon hade fått Lillebror, Malin Wikner och hennes lillebror Markus var hos oss, och även Johanna Rissanen och Magnus Larsson tror jag, så dem åren eller det året var jag hemma. Sedan när jag började på lekis så gick jag hos Rut & Rulle efteråt. Där gick också Niklas Röhnnstad, minns jag. Annars minns jag det mest för Ruts pannkakor och för att jag alltid fick titta på tecknade Transformers på VHS.
      Att Lillebror blev förflyttad till en annan dagmamma efter att han ryckt upp Ruts nyplanterade tulpaner är ett annat härligt minne.
      Men min första dagmamma var Lollo, som bodde på samma gata som mig då. Undrar om inte Granath gick där också? Henne minns jag för att hennes son hade en häftig men livsfarlig armborst som man alltid tittade storögt på.
      Sedan gick jag hos Ullis Åslund ibland också, antagligen som en slags reserv när Rut var sjuk eller nåt sånt. Det jag minns från Ullis är att nåt av dagbarnen där hade en hemlig gömma uppe på ängen bakom huset där det låg barnförbjudna tidningar. Som det lilla svin jag var så gick jag självklart direkt till Ullis och skvallrade om det.

Det var mina "dagisår" det. Eller det närmaste man kan komma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0